Informatie voor werknemers

 

Ga je als student of tijdelijke werknemer bij de Universiteit Maastricht aan de slag? Dan is de kans groot dat InterUM je formeel werkgever wordt. Wij verzorgen alle zaken rondom jouw contract en uitbetaling, jouw leidinggevende bij de UM verzorgt alle inhoudelijke zaken met betrekking tot jouw nieuwe functie.

 

Inschrijving & contract

Zodra we van onze opdrachtgever bij de UM bericht ontvangen over jouw werkzaamheden, zullen we contact met je opnemen over het opstellen van je contract en ontvang je van ons alle benodigde informatie over jouw aanstelling. De eerste stap is in ieder geval altijd de online inschrijving via onze website.

Vacatures

Ben je nog op zoek naar een (bij-)baan bij de UM? InterUM biedt ook regelmatig vacatures binnen verschillende afdelingen van de UM. Voor meer informatie over de beschikbare vacatures, bekijk onze homepage.

Urenregistratie & uitbetaling

InterUM werkt met een 4-wekelijkse uitbetaling. Werk je op flexibele basis? Dan dien je in de meeste gevallen zelf je uren in via InterUM Konnekt, ons online portaal. Hier vind je tevens een overzicht van je ingediende en verwerkte uren, maar ook een overzicht van jouw opgebouwde reserveringen, je loonstroken en jaaropgave(s).

Snelkoppelingen

Informatie voor werknemers

Nadat InterUM van de leidinggevende een aanvraag heeft ontvangen, ontvangt de werknemer een e-mail met o.a. een verzoek tot inschrijving. Bij de inschrijving wordt er om verschillende persoonlijke gegevens gevraagd. Vul deze gegevens zorgvuldig in, deze worden namelijk ook gebruikt bij het maken van het contract of wanneer er contact opgenomen dient te worden. Daarnaast wordt er ook gevraagd om bij ons op kantoor langs te komen met een geldig identiteitsbewijs (géén rijbewijs), de bankgegevens en een BSN.

BSN (Burgerservicenummer)
Er zijn 2 mogelijkheden met betrekking tot de aanvraag van een BSN-nummer; 

  • Je staat ingeschreven bij een gemeente in Nederland. Je kunt op vertoon van je paspoort een BSN aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je ontvangt het nummer direct. 
  • Ben je grensarbeider, dan dien je het BSN bij de gemeente Heerlen op te halen. Je dient hiervoor eerst een afspraak te maken (+31-45-5605040). 

Zonder BSN is het niet mogelijk het salaris uit te betalen, je ontvangt daarom pas een contract zodra je BSN bij InterUM bekend is.

Zorgverzekering
Iedereen die in Nederland werkt, is verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Dit is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf, InterUM controleert hier niet op. Je riskeert een boete indien je werkt zonder zorgverzekering. Voor meer informatie, zie ons uitgebreide document onder "Downloads".

Voor al onze werknemers gelden de arbeidsvoorwaarden van InterUM. Ga voor deze arbeidsvoorwaarden naar "Downloads". Daarnaast gelden de arbeidsvoorwaarden van de inlener, de Universiteit Maastricht. De arbeidsvoorwaarden van de UM zijn vastgesteld in de cao-NU. Daarnaast heeft UM een aantal additionele arbeidsvoorwaarden die terug zijn te vinden op hun intranet.

Vanaf 01-01-2021 bouwen medewerkers van InterUM een pensioen op via pensioenverzekeraar a.s.r. Doenpensioen. Meer informatie hierover is terug te vinden bij de documenten in InterUM Konnekt.

Wanneer bepaalde (persoonlijke) gegevens wijzigen, dan wordt InterUM hier graag van op de hoogte gebracht. Enkele gegevens kun je zelf aanpassen, voor andere aanpassingen dien je contact met ons op te nemen. 

Persoonlijke gegevens als voornaam, achternaam, geboortedatum, en contact informatie als adres, e-mail adres en telefoonnummer kunnen gewijzigd worden in InterUM Konnekt. Hierin kan tevens het InterUM Konnekt wachtwoord gewijzigd worden. 

Voor wijzigingen in bankgegevens, loonheffingskorting, contract inhoud en/of -duur, of andere gegevens, neem dan contact met ons op via e-mail of telefoon.

De gewerkte uren dienen uiterlijk de vrijdag voor de uitbetaaldatum via InterUM Konnekt verzonden te zijn naar je supervisor. Bij een te late aanlevering van de briefjes wordt de uitbetaling uitgesteld naar de volgende periode. Je kunt het uitbetaalschema vinden in InterUM Konnekt.

Na iedere vier-wekelijkse uitbetaling is de salarisstrook beschikbaar via InterUM Konnekt. Voor een uitgebreide toelichting, zie InterUM Konnekt. Mochten er aanvullende vragen zijn met betrekking tot de salarisstrook, neem dan contact met ons op. 

Over het algemeen dienen werknemers met een flexibel contract hun uren zelf in via InterUM Konnekt. Je geeft per week je werkte uren aan en deze worden gecontroleerd door je leidinggevende. De urenbriefjes worden vervolgens door InterUM klaargezet om uitbetaald te worden. 

Heb je een contract met vaste uren, of worden jouw uren door je leidinggevende aan InterUM doorgegeven, dan is het niet nodig om urenbriefjes in te dienen. 

Een handleiding over het indienen van urenbriefjes en gebruik van InterUM Konnekt in het algemeen is terug te vinden onder "Downloads".

Indien er als werknemer kosten gemaakt zijn voor de werkgever, is het mogelijk deze te declareren. Gebruik hiervoor het declaratieformulier (terug te vinden in InterUM Konnekt), en stuur dit digitaal, inclusief akkoord van de leidinggevende en bewijs (bonnetje, factuur, kaartjes etc.), naar InterUM per mail. 

Arbeidsovereenkomst met vastgesteld aantal vaste uren:

Bij een arbeidsovereenkomst met een vastgesteld aantal uren hoort een vooraf vastgesteld aantal uren verlof. De verlofdagen dienen te worden opgenomen voor het einde van de arbeidsovereenkomst en worden dus niet achteraf uitbetaald. Een werknemer dient in overleg met zijn/haar leidinggevende het verlof in te plannen. InterUM hoeft hiervan niet op de hoogte te worden gebracht. 

Onder "Downloads" is een rekentool beschikbaar om het aantal verlofuren te berekenen. Tevens is hier een verlofkaart voor de registratie van het verlof beschikbaar.

Flexibele arbeidsovereenkomst (met digitale werkbriefjes):

Bij een contract zonder vastgesteld aantal uren bedraagt de omvang van het verlof een percentage van het totaal aantal daadwerkelijk gewerkte uren gedurende het dienstverband. Een overzicht van dit opgebouwde verlofrecht in euro's is tevens op de salarisstrook te vinden. Openstaand verlofrecht en de eindejaarsuitkering worden uitgekeerd in de maand december. Het vakantiegeld wordt jaarlijks uitgekeerd in de maand mei. Het restant verlofrecht en het opgebouwde vakantiegeld en eindejaarsuitkering wordt bovendien 6 weken na de verwerking van het laatst door InterUM ontvangen urenbriefje uitgekeerd. Het is tevens mogelijk op (een gedeelte van) het opgebouwde verlof tussentijds uit te laten keren. Dit kan aangegeven worden in een urenbriefje in InterUM Konnekt.

In geval van ziekte dienen zowel de werkplek als InterUM vóór 09.30 uur telefonisch op de hoogte gebracht te worden. InterUM is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 08:30u en 17:00u. 

Let hierbij wel op dat InterUM in de avonden en weekenden is gesloten, in dit geval kan een ziekmelding per e-mail bij ons gemeld worden, en het bij diensten die onmiddellijke vervanging vereisen (bijvoorbeeld een receptiedienst die om 8.00u start), van belang is dat de supervisor en InterUM minstens een uur vóórdat de dienst van start gaat op de hoogte zijn.

Surveillanten waarbij de inroostering door InterUM wordt verzorgd, dienen zich enkel bij InterUM ziek te melden. Binnen de toetsweken is dit telefonisch mogelijk vanaf 08:00u. 

Verder verloop
Tijdens het verzuim is het van belang dat InterUM goed op de hoogte blijft. Wij vragen je daarom (telefonisch) bereikbaar te zijn voor ons en de bedrijfsarts en, indien dit nodig wordt geacht, je beschikbaar bent om de bedrijfsarts thuis te ontvangen.

Op het moment dat je weer hersteld bent en in staat bent aan het werk te gaan, dien je InterUM en je leidinggevende hiervan op de hoogte te stellen. Doe dit telefonisch, uiterlijk op de eerste dag dat je weer aan het werk gaat, vóór 09:30u. 

Heb je nog andere vragen over jouw arbeidsovereenkomst, uitbetaling, loonstrook of iets anders met betrekking tot jouw dienstverband bij InterUM? Neem dan contact met ons via telefoon (043-3882688), via e-mail (bureau@interum.umholding.nl) of kom langs bij ons op kantoor.

Ben je op zoek naar meer informatie over wonen, werken en het leven als (internationale) student in Maastricht in het algemeen, dan raden we je aan mymaastricht.nl te bezoeken. 

Interne klachtenregeling
Het kan gebeuren dat je een serieuze klacht hebt, over ons of over onze dienstverlening. Vervelend. We proberen er in dat geval altijd samen met je uit te komen. In onze interne klachtenregeling vertellen we je over de manier waarop wij met klachten omgaan.

Klokkenluiden
De wet Huis voor Klokkenluiders biedt werknemers sinds 1 juli 2016 het recht en de verantwoordelijkheid om melding te maken van vermoedens van misstanden of onregelmatigheden binnen de eigen organisatie of de organisatie waar ze zijn gedetacheerd.

'Klokkenluiden' betreft praktijken die plaatsvinden onder de verantwoordelijkheid van de werkgever en waarbij een groot maatschappelijk belang in het geding is, zoals strafbare feiten of een dreiging voor de volksgezondheid.

Een vermoeden van een misstand of onregelmatigheid wordt in de regel eerst intern aan de orde gesteld (interne melding klokkenluidersregeling). De wet stelt dat de organisatie de gelegenheid wordt gegeven eerst zelf over de (vermoede) misstand of onregelmatigheid te oordelen en zo nodig orde op zaken te stellen.

Als je een misstand of onregelmatigheid wilt melden die valt onder de verantwoordelijkheid van InterUM BV, kun je gebruik maken van de klokkenluidersregeling die InterUM BV heeft vastgesteld. Je treft de regeling hier aan.

Let op! Voor klachten over InterUM die geen misstand of onregelmatigheid met een groot maatschappelijk belang betreffen, dien je de 'gewone' interne klachtenregeling van InterUM BV te gebruiken zoals hierboven omschreven.

Werknemers downloads